Konzervativna stomatologija

KONZERVATIVNA STOMATOLOGIJA je grana stomatologije koja obuhvata tzv. operativnu stomatologiju (bolesti zuba) i endonenciju. Iako u medicinskoj praksi konzervativno lečenje često u sebi nosi smisao alternative hirurškom lečenju, konzervativna stomatologija odstupa od takvog stereotipa jer metode koje se primenjuju u operativnoj stomatologiji baziraju se na hirurškim tj. mikrohirurškim konceptom.

Konzervativna stomatologija predstavlja temelj stomatologije. Temelji se na prevenciji, dijagnostici, lečenju i popravci zuba oštećenih karijesom. Cilj konzervativne stomatologije jesu zdravi, lepi, funkcionalni zubi.

Najbolji zubi su prirodni zubi. Iz tog razloga potrebno je redovno odlaziti na kontrole kod stomatologa i uredno održavati oralnu higijenu.

U okviru konzervativne stomatologije ,,Medentina plus” Vam nudi:

  • Kompozitne plombe
  • Aplikacija leka
  • Lečenje zubnog kanala
  • Izbeljivanje avitalnog zuba
  • Popravljanje zuba
  • Sanacija gleđne zamućenosti uz pomoć ICON-a.
June 2020
M T W T F S S
« Mar    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Da li je bezbedno popravljati zube u trudnoći?

Uz saglasnost ginekologa, buduća majka se može bez ikakvih negativnih posledica na trudnoću, podvrgavati stomatološkim intervencijama. Popravka karijesnih lezija, endodontsko lečenje kanala korena zuba, vađenje zuba, ili uklanjanje zubnog kamenca – NISU kontraidikovani u trudnoći.

Da li je lokalna anestezija opasna u trudnoći?

Lokalna anestezija je indikovana kod stomatoloških intervencija kako bi se smanjio bol pacijenata prilikom rada. Anestezija se, kao i svi medikamenti, izbegava u prvom trimestru, ali nije kontraindikovana. Smatra se da bol ima veći uticaj na javljanje stresa kod trudnice.

Šta je to zubni kamenac?

Zubni kamenac nastaje mineralizacijom (očvršćavanjem) mekih naslaga na zubima a u njega se ugrađuju i magnezijumove i druge soli iz pljuvačke. Kamenac je žućkaste boje, ali dolazi do njegovog prebojavanja pigmentima iz hrane i pića.

Kod pušača dolazi do prebojavanja u crnu boju. Kamenac se najčešće nakuplja sa jezične strane donjih prednjih zuba i sa obrazne strane kod gornjih kutnjaka. Kamenac treba redovno otklanjati. Stomatolog to radi ulrazvučnim aparatom. Nakon toga dolazi do krverenja iz desni i lekar ih ispira (tuširanje desni)

Može li se sprečiti pojava karijesa?

Prevencija je najvažnija u sprečavanju pojave karijesa. Redovnim četkanjem zuba uz primjenu zubne paste s fluoridom, korištenjem zubnog konca i vodice za ispiranje te uklanjanjem zubnog kamenca i plaka jednom u svakih 6 mjeseci može se uspješno spriječiti pojavu karijesa. Kod nekih pacijenata može, unatoč svemu navedenom, doći do pojave karijesa, no to ovisi isključivo o genetskim predispozicijama pojedinog pacijenta.

Zakažite pregled

Pozovite nas
+381 22 623 154
Pošaljite poruku
[email protected]
Železnička 21