Ortodoncija

 

Ravni i lepi zubi su ono što sve veći broj pacijenata želi, a naš zadatak je da im pomognemo to i da ostvare. Grana dentalne medicine koja se bavi ispravljanjem položaja i odnosa zuba u vilici, te međusobnog odnosa gorenje i donje vilice zove se ORTODONCIJA.

Cilj ortodoncije nije samo estetika i „ravni zubi“, već su pravilno postavljeni zubi važni za zdravlje čitavog organizma, viličnog zgloba, mišića i okolnog zubnog tkiva. Pravilno postavljeni zubi u vilici i međusobni odnosi, omogućavaju ravnomeran prenos sile žvakanja, čime se čuvaju potporna tkiva zuba, sami zubi od opterećenja, prekomerno trošenje i propadanje tako što se umanjuju i uklanjaju problemi u zglobu.

Ravne zube je lakše prati i održavati njihovu higijenu, pa se tako smanjuje i mogućnost nastanka karijesa i paradontoloških problema.Ne postoji starosna granica za ortodontsku terapiju i nošenje fiksne proteze.

Zavisno od uzrasta i potrebne  terapije stomatolog odlučuje o aparatiću koji će se koristiti za lečenje. Imamo nekoliko tipova aparatića, a to su:

  • Mobilni aparatići – pomažu u korekciji odnosa gornje i donje vilice, napravljeni su od plastike sa žičanim pridrživačem, nose se 14 – 16 sati dnevno. Koriste se samo kod dece u fazi rasta, posebno u pubertetskoj fazi.
  • Fiksni aparatići – sastoje se od žica, bravica i gumica. Bravice mogu biti metalne, keramičke ili plastične, a aparatiće može vaditi samo ortodont.

 

Šta su retencione folije?

Nakon završetka terapije fiksnim ortodontskim aparatom zubi imaju tendenciju vraćanja i zauzimanja prvobitnog položaja. Da nam trud ne bi bio uzaludan postoje retencione folije koje se izrađuju na osnovu novog ispravljenog položaja zuba nakon skidanja bravica. Potpuno su providne i estetski prihvatljive tako da ih pacijenti rado nose. Služe nam da zadržimo zube u željenom položaju. Nakon uklanjanja fiksne proteze, retencione folije ili tzv. splintovi se u početku nose što je češće moguće a nakon nekoliko meseci preporučuje se da se nose noću tokom spavanja.

Medentina plus Vam nudi:
  • Mobilne ortodontske aparate
  • Fiksne ortodontske aparate
  • Myobrace

 

June 2020
M T W T F S S
« Mar    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Šta je proteza na implantima i koje su joj prednosti?

Proteza na implantima je komfornija i lakša za nošenje nego klasična totalna proteza. Proteze na implantima omogućavaju bolje žvakanje i mimika usana i obraza nije ograničena kako je to slučaj kod klasičnih totalnih proteza.

Zašto da radim krunicu na implantu’

Ukoliko Vam nedostaje samo jedan zub uvek se prednost daje implantacionoj terapiji. Prava indikacija za ovu terapiju su rano izgubljene četvorke u gornjoj vilici kao is vi prednji zubi. Najvažniji razlog zbog čega treba dati prednost ugradnji implantata kada nedostaje samo jedan zub jeste prisustvo zdravih susednih zuba.

Vrlo često nedostaju zubi samo sa jedne strane gde bez implatacione terapije, protetski rad bi bio mobilan.

Kako se nose ortodontski aparati?

Mobilni aparatići se moraju nositi 14-16 časova dnevno da bi imali efekta. Kada nisu u ustima držimo ih u kutijici u kojoj je nosite i kada idete na kontrolu kod svog ortodonta. Aparatić nemojte nositi u školu, na sportske aktivnosti ili kada se igrate. Obavezno ga nosite noću te po danu, dok ste kod kuće, učite i gledate TV… Perite deterdžentom za suđe i četkicom, pripaziti na kamenac koji se može nakupiti po njemu i uvek ČIST APARATIĆ STAVITI NA ČISTE ZUBE.

Fiksni aparat zahteva više vremena i truda jer elementi (bravice) koje su zalepljene na zube otežavaju pravilno održavanje higijene. Zube treba prati posle svakog obroka jer se hrana zadržava na tubama i bravicama. Osim klasične četkice koristite i interdentalne četkice koje su male pa se njima mogu očistiti prostori između zuba i bravica. Na tržištu postoji veliki broj proizvoda namenjen baš ortodontskim pacijentima. Nakon postavljanja fiksnog aparata, zubi su osetljiviji i možete osećati nelagodnost par dana. To je potpuno normalno i nastaje kao posledica delovanja sile na zube.

Šta su to keramički mostovi?

Keramički mostovi su protetske nadoknade koje služe da nadomeste nedostatak jednog ili više zuba. Mogu biti izrađeni od metalokeramike ili bezmetalne keramike.

Zakažite pregled

Pozovite nas
+381 22 623 154
Pošaljite poruku
[email protected]
Željeznička 21