Stomatološka protetika

Stomatološka protetika je grana stomatologije koja se prevashodno bavi nadoknadom izgubljenih tkiva usne duplje, pomoću protetskih nadoknada ( npr. proteze, mostova..) . Problemi viličnog zgloba takođe spadaju pod polje stomatološke protetike.

Kada su Vam zubi oštećeni ili imate nedostatak jednog ili više zuba, nećete imati lep osmeh. Nedostatak zuba može izazvati otežano žvakanje, preostali zubi se pomeraju prema praznom prostoru, što može otežati kasnije protetsko zbrinjavanje.

Stomatološka ordinacija „Medentina Plus“ uspešno se bavi i stomatološkom protetikom tj. nadoknadom izgubljenih zuba pomoću protetskih nadoknada.

Stomatološke protetike obuhvata izradu:

1. MOBILNIH PROTEZA (totalne i parcijalne proteze) 

2. FIKSNIH NADOKNADA (metalokeramičke i bezmetalne krune, mostovi, fasete) 

3. KOMBINOVANIH NADOKNADA (kombinacija fiksne nadoknade i najčešće parcijalne proteze)

 

  • Totalne proteze izrađujemo samo kod bezubih pacijenata, ali to nije jedino rešenje kod njih. Stabilnost totalnih proteza kod bezubih pacijenata može se postići ugradnjom implantata.
  • Parcijalne proteze izrađujemo kod pacijenata koji nisu u potpunosti bezubi jer se proteza uz pomoć žičanih kukica oslanja na preostale zube u vilici.
    Kada to uslovi dozvoljavaju, prednost uvek treba dati fiksnim nadoknadama, koje su funkcionalno i estetski daju bolje rezultate. Trajno se cementiraju u ustima i na njih se pacijent lakše navikava.

 

 

May 2020
M T W T F S S
« Mar    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Koja je razlika između proteze i mosta?

Proteza predstavlja nadoknadu koja se skida, a most je pomoću cementa trajno cementiran za zube nosače.

Kako se proteze održavaju?

Proteze bi trebalo posle svakog obroka oprati vodom (sprati ostatke hrane sa njih), a dva puta dnevno ih oprati četkicom za zube i pastom kojom inače perete Vaše zube. Ukoliko proteze ne nosite neprekidno, najbolje je da ih držite u kutijici ili maramici, nikako u vodi.

Šta su to fasete?

Fasete su tanke ljuspice od keramike koje se postavljaju na vestibularnu povrsinu zuba,dakle povrsinu koja se vidi. Na taj način moze se uticati na oblik i boju zuba. Za fasete nije potrebno brusiti sve povrsine zuba, već samo jednu povrsinu,onu na koju će doci fasete. Fasete mogu biti i od kompozita, kada se moze izbeći brušenje zuba

Šta su to veniri?

Veniri su bezmetalno keramičke ljuspice koje se lepe na površinu prethodno obrušenog zuba. Treba napomenuti da je stepen brušenja za ovakav rad, značajno manji nego kod klasičnih kruna i radi se samo na prednjoj površini zuba.

Zakažite pregled

Pozovite nas
+381 623 154
Pošaljite poruku
[email protected]
Željeznička 21